Ads Area

Gk Adda for SSC CGL, CHSL, MTS, Rail, State PCS | Top 10 Gk Adda QA | Part - 37

 

Gk Adda for SSC CGL, CHSL, MTS, Rail, State PCS | Top 10 Gk Adda QA | Part - 37





⦿ 1. Water of Coconut is called ? 
Ans : Liquid endocarp

⦿ 2. The source of oxygen generated during the photosynthesis is ? 
Ans : Water 

⦿ 3. Membrane lipids of chill sensitive plants contains the ? 
Ans : Low proportion of the unsaturated fatty acids 

⦿ 4. The presence of the air cavities is an adaptation of the ? 
Ans : Water plants 

⦿ 5. In BCG vaccine the word C stands for ? 
Ans : Calmette 

⦿ 6. Chernobyl disaster is the result of the pollution by the ? 
Ans : Radioactive waste 

⦿ 7. Quinine is extracted from which plant ? 
Ans : Cinchona 

⦿ 8. What is the full form of BOD ?
Ans : Biological Oxygen Demand 

⦿ 9. The reagent used to test the presence of starch in leaves is ?
Ans : Iodine sulution 

⦿ 10. Diabetes mellitus occur due to the lack of synthesis of which hormone ?
Ans : Insulin







Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.